Het zong al even rond; de witstuitbarmsijs is niet meer en ook de kleine barmsijs zou zijn biezen hebben gepakt. In juli publiceerde de American Ornithological Society (AOS) haar 65e supplement van de Checklist of the North American Birds in Ornithology zoals ze dit al sinds 1886 plachten te doen; Acanthis flammea, Acanthis hornemanni en Acanthis cabaret werden samengebracht in één soort; de barmsijs (Acanthis flammea). De drie barmsijssoorten blijken genetisch gelijk, de uiterlijke verschillen slechts het resultaat van het wisselend tot expressie komen van hun genen onder invloed van externe factoren zoals voedsel, klimaat en leefomgeving; aldus Bergmann’s rule volgend. Zo werd de Groenlandse witstuitbarmsijs (voorheen Acanthis hornemanni hornemanni) groter met een witter uiterlijk, met minder streping op de flanken en een zuiverder witte stuit. Dit maakt hem goed aangepast aan zijn noordelijke leefomgeving in Groenland en delen van Canada.
Carl Bergmann beschreef al in 1847 dat grotere zoogdieren en vogels doorgaans gevonden worden in koudere omstandigheden. Grotere dieren hebben een lagere oppervlakte-tot-inhoud ratio waardoor in koudere omstandigheden warmteverlies door straling relatief beperkt blijft en warmtebehoud minder energie kost. Kleinere vogels daarentegen hebben een groter oppervlakte-tot-inhoud ratio waardoor in een warme omgeving warmteverlies vergemakkelijkt wordt. Conform Bergmann’s rule zullen zoogdieren en vogels met het opwarmende klimaat in grootte afnemen. Vogels krimpen ook daadwerkelijk met ongeveer 2% per decade in de door klimaatverandering opwarmende omgeving.
Maar wie geeft een vogel zijn naam en wie beslist dat drie barmsijssoorten één worden? Helaas ligt dit niet eenvoudig. Wereldwijd zijn er meerdere wetenschappelijke verenigingen die hierover gaan:
- The International Ornithologists’ Union (IOU): De IOU onderhoudt de IOC World Bird List, een lijst met alle vogelsoorten en hun wetenschappelijke naam.
- The American Ornithological Society (AOS): De AOS is verantwoordelijk voor de naamgeving van vogels in Noord- en Zuid-Amerika. Zij publiceren de Checklist of North and Middle American Birds, de standaard voor deze regio.
- The British Ornithologists’ Union (BOU): De BOU is leidend in de benaming van vogels op de Britse Eilanden.
- The South American Classification Committee (SACC): Zij zijn een onderdeel van de AOS en dragen bij aan de classificatie van de vogels in Zuid-Amerika.
- The European Bird Census Council (EBCC): De EBCC speelt een centrale rol in onderzoek en naamgeving van vogels in Europa.
De AOS heeft de barmsijzen samengevoegd en het is de vraag of de EBCC zal volgen. Strikt genomen is de witstuitbarmsijs in Varanger voor nu dus nog gewoon een witstuitbarmsijs. Maar ook met een andere naam zal het beestje er niet minder mooi op worden…
Schitterende foto’s Jaap. Nog even en ze scharen alles onder vogeltje.
Dank Frans en leuk dat je iets laat horen!
Hallo, Jaap, verhelderende uitleg en mooie beelden! Groet, Hans
Dank voor het compliment, Hans.
Fijne dag, Jaap
Mooi beschreven Jaap. De wereld van de taxonomie kent vele stromingen en dat maakt het er niet eenvoudiger op. Maar als een beestje genetisch identiek is, waarom zou je het dan een andere soort noemen als het iets groter of anders gekleurd is. Vroeger konden we nog niet op de genetica bouwen, tegenwoordig wel. En blijkt dat het allemaal misschien toch iets simpeler is dan we eeuwenlang hebben aangenomen 😉
Dank Theo, voor jouw commentaar!
Het is mooi dat we steeds beter te weten krijgen hoe de vork in de steel zit!
Genetisch zijn alle vogels dino’s toch ?
Moeten we wel even terug Frans, 160 miljoen jaar volgens ChatGTP (Archaeopteryx).