Selecteer een pagina

Wilde zwanen, Whooper swans, Cygnus cygnus, in kleine aantallen broedend in Nederland sinds 2005, worden ‘s winters met enkele duizenden waargenomen. In elegant wit vliegen en zwemmen ze het felle geel van hun snavel achterna.

Europese wilde zwanen broeden in IJsland en Noord-Scandinavië. De IJslandse populatie overwintert in Engeland en wij zien hier voornamelijk Finse wilde zwanen welke het thuis geschopt hebben tot Finlands Nationale vogel. Met het invallen van de winterkou verlaten hele families in V-vorm de Finse rust en ruimte en overwinteren hier op weiden en akkers in de buurt van de kust.

Ik had ze nooit eerder echt goed kunnen bekijken maar daar kwam deze jaarwisseling verandering in. Met de geur van oliebollen en champagne nog in mijn haar, zocht ik ’s ochtends vroeg, op Nieuwjaarsdag, de plek waar een paartje wilde zwanen al enkele dagen verbleef. Ze zaten er nog! Op een gemaaide maisakker niet ver van De Cocksdorp op Texel. Ik was alleen en kon hun witte schoonheid in alle rust bekijken en fotograferen. Het mannetje iets groter dan het vrouwtje, beiden alert op mijn aanwezigheid, continu etend van de achtergebleven maisresten. Zo genoot ik een uurtje van de Wilde Zwanen tot ik ze met hun grote zwarte zwempoten niet bedoeld voor het drassige Texelse land, langzaam over de akker van me weg zag kuieren.
Een mooi begin van het Nieuwe Jaar!